Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

22. december 2010 - kl. 0:58 - af

SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Fra offentligt til privat forbrug

Danmark

De Danske Bilimportører har netop offentliggjort, at der blev indregistreret 13.125 nye personbiler i november. Det er 44,7 % flere end i november sidste år. Det er også en markant fremgang fra måneden før. Når vi korrigerer tallet for sæsonudsving, svarer det til en stigning på 5,6 % fra oktober til november.

Privatforbruget var i tredje kvartal 3,3 % højere, end da det var lavest. Næsten halvdelen af den stigning er kommet ved, at husholdningerne køber flere biler. Oven i kommer den stigende brug af leasing. En stor del af leasingbilerne bliver ganske vist leaset af virksomheder og ikke private. Men da der jo er tale om personbiler, må man gå ud fra, at en stor del af dem alligevel bliver brugt af private – som firmabiler eller lignende. Tallene for bilsalget støtter billedet af, at forbruget vokser temmelig pænt her i 4. kvartal. Tal for dankortomsætningen peger i samme retning.

Til gengæld faldt det offentlige forbrug i 3. kvartal med 1 mia. kroner i løbende priser. Det svarer til et nominelt fald på 0,7 %, hvilket sæsonkorrigeret er et fald på 0,3%. Det kunne dog ikke hindre, at den offentlige sektors nettoformue nu for første gang siden 1. kvartal 2007 er blevet vendt til en nettogæld. Det er naturligvis bekymrende – men at vi i Danmark faktisk kun har en nettogæld i den offentlige sektor på 16 mia. kroner svarende til 1 % af BNP stiller os nu alligevel i en usædvanligt gunstig situation i sammenligning med de fleste andre lande. ØMU-gælden er markant større, hvilket afspejler at ØMU-gælden er et bruttogældsbegreb. Den er steget til 781 mia. kroner ved udgangen af 3. kvartal svarende til 45 % af BNP.

Det offentlige underskud var 51 mia. kr. i de første tre kvartaler af 2010 – fire milliarder mere end i hele 2009. Selvom det naturligvis er bekymrende, at vi har et så markant underskud på den offentlige saldo, så er det værd at holde fast i, at vi på et tidspunkt havde frygtet, at underskuddet i år ville nærme sig 100 mia. kroner. Det tyder dagens tal ikke på. Meget tyder på, at underskuddet i år vil holde sig under 70 mia. kroner.

Renter

De lange obligationsrenter fortsatte med at stige i den forløbne uge. Solide tal for makroøkonomien og en optimistisk stemning lægger fortsat pres på rentemarkedet i en relativt tynd handel op til juleferien. I ugens løb bekræftede meget stærke tal for det amerikanske detailsalg samt stærke PMI og Ifo tal for Euroland og Tyskland, at bedringen igen er ved at tage fart.

I denne uge udsendte vi vores nye renteprognose. Vi har hævet de fleste af vores prognoser for lange obligationsrenter, men ser dog begrænset plads til højere renter i 2011.

Med det amerikanske marked som hoveddrivkraften bag det globale frasalg af obligationer vil opmærksomheden på kort sigt være rettet mod amerikanske nøgletal. Der kommer kun få nøgletal i juleperioden, men tidligt næste år er ISM, beskæftigelsestal og FOMC-mødet blandt de vigtigste begivenheder.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger