Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

14. december 2010 - kl. 0:54 - af

SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.
Exporten og industrien viser svaghedstegn

Danmark
Danmarks Statistik offentliggjorde i sidste uge tal for firmaernes salg i udlandet – og dermed den samlede eksport af vare- og tjenester – og industriproduktion i oktober. Det var desværre ikke rar læsning – således faldt firmaernes salg i udlandet med 2,5 % m/m, mens industriproduktionen faldt hele 4,8 % m/m.
Faldet i såvel eksporten og industriproduktion kommer efter en periode, der ellers har budt på endog meget pæne stigninger. Således er firmaernes køb og salg steget med 26 % siden bunden i juni 2009, mens industriproduktionen er steget med 11 % siden bunden i september 2009.
Det store spørgsmål er således også, om det nuværende fald markerer afslutningen på den meget pæne fremgang, vi har set over det seneste år. Meget kunne desværre godt tyde på det.
Selv om væksten rigtignok i øjeblikket buldrer derudaf på vores største eksportmarkeder i Tyskland og Sverige, så er udfordringerne dog fortsat mange. Gældskrisen spøger stadig i kulissen, og kan meget vel gå ind og tage en ubehagelig hovedrolle i den økonomiske historieskrivning i den kommende tid. Og selv i det tilfælde hvor gældskrisen ikke udvikle sig til en ren gyser, vil finanspolitikken fortsat skulle strammes i mange europæiske lande, hvilket vil trække i retning af dæmpet efterspørgsel på vores eksportmarkeder.
Dertil kommer, at den meget kraftige svækkelse, vi har set i konkurrenceevnen over de seneste år, nu meget vel kan betyde, at eksporten ikke vil vokse så meget, som eksportmarkedsvæksten ellers normalt ville tilsige. Meget peger således også i retning af, at fremgangen i såvel industriproduktionen og eksporten vil miste fortsat momentum over de kommende måneder. Det understreger blot, at vejen tilbage for dansk industri fortsat er lang – men desværre også fuld af farer.

Renter
Stigningen i de globale obligationsrenter er accelereret i den forløbne uge. Renten på tyske og danske statsobligationer nåede i ugens løb det højeste niveau siden april/maj, hvilket har betydet, at rentekurven er stejlet betydeligt.
Det er stadig især det amerikanske statsobligationsmarked, der trækker renterne op. Tirsdag og onsdag steg de 10-årige amerikanske statsobligationsrenter ca. 0,35 %-point efter nyheden om, at Obama-administrationen og Kongressen havde indgået en aftale om en ny stimuleringspakke. Vi tvivler ikke på, at renterne skal op næste år – det har faktisk ligget i vores prognose i nogen tid – men vi mener stadig, at de seneste rentestigninger er overdrevne, og at de er kommet for hurtigt. I realiteten er de rentestigninger, vi havde ventet i 1. halvår 2011, allerede realiseret – og lidt til.
Det bliver en travl uge på nøgletalsfronten. De vigtigste nøgletal er det tyske Ifo-indeks og de europæiske PMI-tal samt detailsalget og inflationen i USA, hvor der også er møde i Federal Reserve. I lyset af rentestigningerne skal nøgletallene formentlig overraske stærkt positivt, hvis de skal sende renterne endnu højere op.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER