Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

7. december 2010 - kl. 16:25 - af

SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Stærk økonomisk vækst i tredje kvartal

Danmark

Danmarks Statistik offentliggjorde i ugens løb tal for nationalregnskabet i 3. kvartal 2010 og dermed den samlede økonomiske vækst. Tallene var ventet med spænding, da der var en reel frygt for at væksten ville bremse ganske kraftigt op i 3. kvartal. Frygten bundende i, at en række midlertidige vækstmotorer var ved at løbe tør for benzin, og at vi nu stod over for en periode hvor eksporten og privatforbruget skulle overtage vækststafetten. Vi blev heldigvis positivt overrasket. BNP-væksten steg overraskende med 0,7 % fra 2. til 3. kvartal – vi havde ventet en fremgang på 0,2 %. Men nok mest bemærkelsesværdigt kunne væksten tilskrives en fremgang i eksporten og privatforbruget, mens de tidligere vækstmotorer – det offentlige forbrug og lagrene – bidrog negativt til væksten. Det er meget positivt og indikerer, at opsvinget har retning i mod at blive mere stabilt og varigt.

Der var dog også mørke passager i nationalregnskabet. Således faldt beskæftigelsen med 21.000 personer. Det vidner desværre om, at arbejdsmarkedet stadig har det svært. Vi fik således også tal for ledigheden i ugens løb, der ligeledes viste en lille stigning. Vi må dermed også sande, at økonomien fortsat er i en genopretningsfase, hvor nyansættelser stadig ikke står øverst på ønskesedlen i mange virksomheder. Vi er dog fortrøstningsfulde – arbejdsmarkedet reagerer typisk med en forsinkelse på de økonomiske konjunkturer. Vi venter derfor også, at såvel ledigheden som beskæftigelsen vender i sidste halvår af 2011.

Renter

Presset på statsobligationsmarkederne i Portugal, Irland, Italien, Grækenland og Spanien (PIIGS) er fortsat i ugens løb. Samtidig har vi set tydelige tegn på spændinger i det belgiske statsobligationsmarked. For at forhindre, at situationen forværres yderligere, har ECB optrappet opkøbene af irske, portugisiske og måske også græske statsobligationer.

ECB’s indgreb ser ud til at have stabiliseret situationen og sendt renterne lidt ned. Finansieringsomkostningerne ligger dog fortsat tæt på et rekordniveau, og likviditeten i markedet er meget begrænset, så situationen er fortsat skrøbelig. Det vil formentlig kræve løbende opkøb fra ECB, hvis situationen ikke skal forværres igen.

Til trods for spændingerne i PIIGS-markederne er rentestigningerne i den lange ende af det tyske marked fortsat. Renten på tyske statsobligationer er steget 0,10 %-point på en uge. PIIGS-krisen ser således stadig ikke ud til at have den store effekt på de lange tyske renter, der mere følger udviklingen i USA, hvor statsobligationsrenterne fortsat er stigende.

Der er ingen vigtige nøgletal på tapetet i den kommende uge. Mødet i Eurogruppen (EU’s finansministre) vil tiltrække sig opmærksomhed først på ugen, men ellers vil de europæiske obligationsmarkeder overvejende orientere sig mod udviklingen i PIIGS-landene

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER