Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

30. november 2010 - kl. 9:30 - af

SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.
Ledighedsstatistikkerne stritter i alle retninger

Danmark
Danmarks Statistik offentliggjorde i sidste uge tal for arbejdskraftundersøgelsen (AKU) i 3. kvartal. Arbejdskraftundersøgelsen er især interessant, da den indeholder en alternativ opgørelse af ledigheden, der kan benyttes som et supplement til den officielle månedlige registerbaserede ledighedsstatistik.
Vender vi i første omgang blikket mod ledighedsniveauet, så er der ingen tvivl om, at AKU-statistikken igennem krisen har dokumenteret, at de officielle ledighedstal har undervurderet ledighedsstigningerne. Årsagen er primært, at en del danskere har fravalgt a-kassen i løbet af de gode økonomiske år, hvor manglen på arbejdskraft formentlig gav en fornemmelse af god jobsikkerhed hos de fleste. Ifølge AKU-statistikken var der således 214.000 ledige i 3. kvartal, mens der ifølge de officielle tal for bruttoledigheden var godt 168.000 ledige – en forskel på 45.000 personer (sæsonkorrigeret).
Her viser tallet for AKU-ledigheden (sæsonkorrigeret) et fald i ledigheden på 3.000 personer – til sammenligning faldt den sæsonkorrigerede ledighed med godt 200 personer fra 2. kvartal til 3. kvartal, mens bruttoledigheden steg med godt 6.000 personer. AKU-statistikken viser således dog, at den beskæftigelsesfremgang, vi så i 2. kvartal, er vendt til en nedgang i 3. kvartal, hvor beskæftigelsen faldt med 11.000 personer. Faldet i AKU-ledigheden i 3. kvartal er derfor altså sket på baggrund af, at der er blevet skabt flere arbejdspladser – men i stedet at arbejdsstyrken er faldet.
På trods af de lidt skuffende tal holder vi fast i vores forventning om, at stabiliseringen af arbejdsmarkedet vil fortsætte over de kommende kvartaler. Dagens tal bekræfter os dog i, at der bestemt ikke er udsigt til en egentlig jobfest, men at vi snarere vil opleve en periode med stort set uændret ledighed og beskæftigelse.

Renter
En styrkeprøve er i gang på obligationsmarkederne. På den ene side ventes gældskrisen i euroområdet at lægge et nedadrettet pres på obligationsrenterne. Dette har dog indtil nu været opvejet af stærke nøgletal i Tyskland og højere obligationsrenter i USA, som har sendt de tyske og danske renter op.
Dette overrasker os en smule, da gældskrisen ser ud til at være på vej ind i en ny farligere fase, hvor risikoen for afsmitning er voksende. Vi tror, at signalerne om en vending i makrotallene for USA og Europas kernelande er holdbare, og at det i sidste ende vil betyde højere renter næste år, men at styrkeprøven mellem forbedrede nøgletal og den europæiske gældskrise fortsætter.
Ud over udviklingen i den europæiske gældskrise er der mange andre begivenheder markedet kan fokusere på. I Europa er der mødet i ECB. I USA tror vi, at beskæftigelsen og ISM-tallene vil bekræfte den seneste tendens til forbedrede nøgletal, og det vil give fundamental støtte til den seneste stigning i de lange obligationsrenter.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger