Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

23. november 2010 - kl. 12:34 - af

SaebyAvis bringer hver uge uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Højt bilsalg lover godt for forbruget

Danmark
Igen i oktober steg antallet af nyregistrerede personbiler, denne gang med 4,1 % i forhold til september. Det er tredje måned i træk med vækst i bilsalget, og med 13.672 nye personbiler om måneden er niveauet 22 % højere end de sidste 15 års normalniveau.
Bilsalget tyder altså på, at privatforbruget er på vej opad. Da der jo er tale om personbiler, må man gå ud fra, at det endelige formål med de fleste af bilerne er privatforbrug i et eller andet omfang. Men det direkte salg til private befinder sig på et forholdsvis beskedent niveau. Det er virksomhedernes køb, der trækker op, især leasingvirksomhederne.
Privat leasing er vokset i omfang, men udgør stadig kun omkring 20 % af det samlede leasingmarked. Langt de fleste personbiler, der købes af erhvervslivet, ender altså som firmabiler, enten ejet af arbejdsgiverne eller leaset gennem dem.
En af forklaringerne på denne udvikling er nok skattereglerne, der tilsyneladende ofte gør leasede firmabiler attraktive for brugerne. Hvis reglerne drejer markedet i retning af nye leasede firmabiler frem for ældre privatejede biler, kan det også forklare, hvorfor nybilsalget er så højt så tidligt i opsvinget.
Vi ser udviklingen i bilsalget som en indikation af, at privatforbruget er i fremgang, og at fremgangen er fortsat ind i 4. kvartal. Men stigningen i det samlede forbrug er givetvis mindre, end bilsalget indikerer.

Renter
Renten på kerneobligationsmarkederne i Europa, herunder det danske, er steget de seneste par uger. Vi mener, at stigningen i de lange renter er drevet af udviklingen i USA. Vi har set en bedring i de amerikanske nøgletal, hvilket har mindsket risikoen for en hård landing. Det trækker i retning af at hæve de langer renter.
Markederne har derimod kun reageret begrænset på udviklingen i Irland og meddelelsen om at Irland nu søger hjælp i EU. De korte europæiske pengemarkedsrenter er således primært faldet som følge af en forventning om, at ECB fortsætter med fuld tildeling ved likviditetsauktionerne i 1. kvartal 2011.
I den kommende uge vil der være fokus på PMI og Ifo i Europa og referatet af Federal Reserves novembermøde i USA. Et afgørende spørgsmål i den kommende uge er, om Irland og eurolandene når til endelig enighed om en hjælpepakke til de irske banker, og i givet fald hvordan den vil påvirke statsobligationsmarkedet i Portugal.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger