Gigtforeningen: Sæt børn i bevægelse
18. november 2010 - kl. 0:59 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
“Det er alarmerende oplysninger, at stadig flere børn og teenagere har kronisk ondt i ryggen. Vi bliver nødt til at gribe ind med en solid forebyggende indsats, både i hjemmet og i skolen.”
Det siger Lene Witte, direktør i Gigtforeningen. Hendes udtalelse kommer på baggrund af oplysninger i Danmarks Radio om, at otte ud af ti drenge i alderen 11-15 år og at syv ud af ti piger i alderen 11-15 år bruger mere end tre timer om dagen foran computeren, og at stadig flere børn døjer med smerter i kroppen.
”Vi ved, at mange børn får ondt i ryggen af at sidde stille og sidde for meget. Risikoen er, at de netop på grund af smerter bevæger sig endnu mindre, og at der dermed bliver sat gang i en ond spiral, der på sigt vil betyde medføre en generation med svage knogler og øget risiko for gigt, alvorlige rygsygdomme og osteoperose,” siger Lene Witte og fortsætter:”
”Skal vi forebygge en eksplosion i livsstilssygdomme, skal vi have gang i børnene. Gode muskler og et stærkt skelet er forudsætningen for al fysisk aktivitet og dermed forebyggelse af f.eks. overvægt, hjertekarsygdomme og diabetes.”
Lene Witte opfordrer derfor både forældre og lærere til at sikre et højere fysisk aktivitetsniveau – hver dag.
Gigtforeningen har tidligere samlet en række gode råd til at skåne og styrke børn kroppe.
Blandt dem er:
1) Barnet skal have motion på vej til skole. Det styrker kroppen at cykle eller gå i stedet for at blive kørt i bil af forældrene.
2) Barnet skal ikke sidde stille, når det laver lektier, men må gerne bevæge sig på stolen og bordet. I skolen kan barnet evt. sidde på bordet, det kan særligt hjælpe dem bagest i klassen.
3) Et rigtigt godt alternativ vil være træningsbolde i stedet for stole, så der kommer variation i sidestillingen og barnet ikke er fastlåst.
4) Hold små pauser i timerne. Kom op at stå og stræk ud.
5) Motion i fritiden er vigtigt. Al bevægelse er godt, men har barnet allerede rygsmerter, er svømning særligt gavnligt.
6) Prioriter idrætstimerne – både i antal og indhold.
7) Sjove og sikre motionsredskaber og legepladser er med til at sikre, at barnet bevæger sig i frikvartererne.
Gigtforeningens gode råd er lavet i samarbejde med Mette Harreby, ledende overlæge på reumatologisk afdeling, Køge Sygehus, og Merethe Nørager, ergoterapeut, Gigtforeningens Center for sundhed og træning i Århus.
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Gigtforeningen: Sæt børn i bevægelse' til en bekendt