Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

17. november 2010 - kl. 0:07 - af

SaebyAvis bringer hver uge uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Finanslov uden de store overraskelser


Danmark
Regeringen indgik i ugens løb forlig om finansloven for 2011 sammen med Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne.
Finanslovsaftalen for 2011 bliver den sidste inden næste folketingsvalg, men der er på ingen måde tale om en gaveregn over de danske vælgere. Til trods for at den endelige finanslovsaftale traditionen tro er mere ekspansiv end det oprindelige forslag til finanslov, er der ikke tale om en markant ændring. Der er endnu ingen endelige beregninger af finanseffekten af den endelige finanslovsaftale, men det er overvejende sandsynligt, at den er i størrelsesordenen -0,25% til -0,5%. Det betyder, at finansloven samlet set dæmper væksten i dansk økonomi i forhold til en situation med uændret finanspolitik fra 2010 til 2011.
De konkrete prioriteringer i finanslovsaftalen er naturligvis et politisk anliggende, men efter vores vurdering giver det god mening at tage fat på konsolideringen af de offentlige finanser allerede i 2011. Vi står med store finanspolitiske udfordringer over de kommende ti år som følge af befolkningens aldring, og der er derfor behov for allerede nu at sikre, at den offentlige gæld ikke vokser sig for stor. I den kontekst synes en negativ finanseffekt i størrelsesordenen 0,25-0,5% ikke ufornuftig. En mere negativ finanseffekt ville øge risikoen for, at dansk økonomi på den korte bane ville falde tilbage i den økonomiske krisetilstand.

Renter
Problemerne i Irland har i denne uge bredt sig til obligationsmarkederne i Grækenland, Portugal, Spanien og i nogen grad Italien. Tilliden til disse obligationsmarkeder har igen fået et knæk, og markederne er i de seneste dage kommet ind i en negativ spiral, hvor højere obligationsrenter og lavere kurser udløser endnu større frasalg i stedet for at stimulere efterspørgslen.
Da ECB hidtil har tøvet kraftigt med at gribe ind med støtteopkøb, er rentespændene i denne uge kørt ud i et tempo, vi ikke har set siden foråret. Der er fortsat en høj risiko for, at udviklingen vil smitte af på de globale markeder, selv om situationen er faldet lidt til ro i løbet af i dag.
Hovedtemaet i den kommende uge vil uden tvivl være udviklingen i gældskrisen. Udmeldingen fra de europæiske ledere på G20-mødet kan muligvis fortsat berolige markedet, men situationen er fortsat meget skrøbelig. Fortsætter uroen i den kommende uge, vil renterne formentlig falde mens pengemarkedsspændene vil køre yderligere ud.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger