Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

9. november 2010 - kl. 17:56 - af

SaebyAvis bringer hver uge uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Stort underskud på de offentlige finanser

Danmark
Danmarks Statistik offentliggjorde i ugens løb tal for de offentlige regnskaber for 2009. Dermed fik vi den endelige facitliste for størrelsen af det offentlige underskud i 2009, men også for hvordan det offentlige forbrug har udviklet sig.
Finansministeriet vurderede i den seneste økonomiske redegørelse, at underskuddet på de offentlige finanser i 2009 løb op i 47 mia. kroner. Facitlisten bekræfter dette skøn − der er ingen ændringer på den konto.
Det offentlige forbrug steg i løbende priser med 6,8 %, hvilket er lidt mindre end de seneste nationalregnskabstal viste. I de seneste nationalregnskabstal steg det offentlige forbrug i løbende priser med 7,0 %. Den lavere vækst skal dog primært ses i lyset af, at tallene for det offentlige forbrug i 2008 blev justeret op, hvorved væksten fra 2008 til 2009 blev en smule mindre end tidligere vurderet. Samlet set blev det offentlige forbrug i 2008 nedjusteret med 80 mio. kroner − svarende til 0,02 %. Med andre ord tæt på ingenting.
Vi må derfor fortsat konkludere, at det kneb alvorligt med økonomistyringen i den offentlige sektor i 2009. Behovet for en økonomisk genopretningspakke knytter sig således i vid udstrækning til, at væksten i det offentlige forbrug gennem mange år har været større end planlagt − og især sidste år var vækstforskellen meget markant.

Renter
I den seneste uge har obligationsmarkedet indhentet en stor del af det tabte under korrektionen i sidste halvdel af oktober. Som vi antydede sidste fredag, virkede korrektionen ikke holdbar, det var svært at tro på at renterne for alvor skulle ind i en opadgående trend.
Fed leverede kvantitativ lempelse, og udmeldingen om at købe statsobligationer for yderligere USD 600 mia. i de kommende otte måneder var stort set det, markedet havde forventet. En overraskelse var dog fordelingen af opkøb på løbetider.
ECB-mødet havde kun begrænset effekt på markedet. Der blev ikke givet fingerpeg om, hvorvidt ECB forlænger fuld tildeling igennem 1. kvartal næste år , men vi tror stadig, at det vil blive annonceret på centralbankens møde i december. Beslutningen kan blive understøttet af øgede spændinger på PIIGS-markederne.
Bekymringen for gældsmarkederne i Sydeuropa og Irland er taget til i den seneste tid. Det skyldes dels, at Irlands finansieringsproblemer i stigende grad forekommer uoverstigelige, dels at tyske politikere har talt om gældsomlægning. Det har været tydeligt på markedet, hvor rentespændene til Tyskland er udvidet i alle PIIGS-landene. Nu hvor spændene er så store, frygter markedet, at Irland er nødt til at aktivere den europæiske finansielle stabiliseringsfacilitet for at opnå finansiering, der er billig nok til, at landet få budgettet til at hænge sammen.
Der er kun få ting i kalenderen i næste uge, så fokus vil være på PIIGS-landene og udløbet af ECB’s 6-måneders LTRO (Longer-term refinancing operations).

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER