TV2nord sætter fokus på butiksdød

TV2nord sætter fokus på butiksdød

8. november 2010 - kl. 12:36 - af

I denne uge bliver det store emne til debat i aftenens udseendelse på TV2nord, butiksdød. I aften tages der udgangspunkt i butiksdøden i Hjørring, og de følgende dage vil holdet bag emnet, bevæge sig rundt i de nordjyske byer, for at se hvor slemt det ser ud, og om der er grund til bekymring.

På baggrund af det, har vi på saebyAvis.dk bedt lokale politikere komme med deres holdning til debatten. Den første i den “varme stol” er byrådsmedlem Birgit Hansen, der har skrevet følgende indlæg:

Hvordan sikrer vi liv?

Der er lavet mange undersøgelser af, hvorledes vi sikrer liv i vore byer og i oplandet. ”Byanalyse i Frederikshavn Kommune, 2010” er vel den nyeste analyse i vores område. Det er

COWI A/S der i samarbejde med Frederikshavn Kommune, Frederikshavn Turistforening, Handels- og virksomhedsforeningen Frederik, Sæby Handelsstandsforening, Sæby Turistforening, Skagen Turistforening og Skagen Handelsstandsforening har lavet analysen.

En af konklusionerne er, at der er en klar rollefordeling mellem de tre byer, så de mere er hinandens forudsætninger end konkurrenter. Spændende.

Er de vise sten så fundet?

Aktuelt ser vi en tømning af midtbyerne. I Hjørring, synes jeg, man er ved at ødelægge og tømme midtbyen ved at lave Metropolen og det nye store center på Slagteri grunden. I Sæby og Frederikshavn vokser områderne med fødevarebutikker udenfor midtbyen. Vi har området vest for Sæby og i Frederikshavn rykker butikker ud på Hjørringvej.

Er det den vej, vi vil?

Jeg mener, vi har et ansvar politisk. Vi kan være med til at præge planlægningen. Hvorledes udformer vi vore lokalplaner mm. i forhold til liberale erhverv og butiks placering? Hvorledes planlægger vi bosætningen i form af byggegrunde, lejligheder mm.?

I oplandet kan vi være med til at sikre liv ved at have byggegrunde til slag – og gerne byggemodnede grunde. Vi kan være med til at sikre liv ved at støtte foreningslivet. Ved at sikre dagpleje, børnehave og skoler. Ved i samspil med borgere og forretningsdrivende at støtte tiltag, der genererer liv. Altså støtte de ildsjæle, der fortsat findes.

Engang udtalte en kreativ mand: ”Lad os lave et operahus i Skæve.”

Realistisk? Næppe, men tankegangen er spændende. Vi må være kreative og kommunen, regionen og borgerne må spille sammen. Kun derved kan vi sikre udvikling.

Kan vi tvinge borgerne til at handle i bestemte butikker og bosætte sig bestemte steder? Jeg tror det ikke. Men ved at have mangfoldige tilbud i vore midtbyer og i vores kommune – er der er noget for enhver – vil det rygtes, at her er noget ved at være, noget ved at bo, noget ved at handle.

Fire punkter:

1. Skab ”anledninger”, der får nogle til at komme

2. Giv dem mulighed for at bruge penge

3. Giv dem oplevelser, der ”overrasker” dem positivt, så de kommer igen, tager andre med eller får andre til at overveje at komme

4. Når de kommer igen: husk at give dem både noget de kan genkende og noget nyt overraskende

Jeg tror på, at der er kunder til specialforretningerne. Vi har turisterne og vi har det grå guld. Vi skal huske på, at der er et marked for efterlønnere og pensionister. De er rent faktisk gode kunder – er mit postulat.

Jeg mener tillige, at vi har et ansvar for at handle lokalt. Vi har mulighederne. Vi har det store fødevarebutikker i nærheden, og vi har de små specialbutikker.

Vi må gribe i egen barm og ikke køre til storbyerne, når vi skal handle.

Det er en udfordring for butikkerne at have de rette varer på hylderne, så vi kunder bliver og turisterne tiltrækkes.

Det er en udfordring for kommunen at være fremme i skoene og være imødekommende i forhold til planlægning, så der er muligheder for de erhvervsdrivende, der har ideer og vil tage initiativer.

Plangrundlaget skal være i orden og ikke spænde ben. Det skal være nemt at være i dialog med kommune og regionen. Vi har en god afdeling for planlægning, udvikling og erhverv i kommunen. De skal arbejde sammen med turistforeninger, handelsstandsforeninger og erhvervskontoret.

De skal efter min mening også være medspiller, hvis en borger har ideer til udvikling.

Ingen ideer må skydes ned på forhånd. For de vise sten er netop ikke fundet i forhold til, hvorledes vi sikrer liv. Alle ideer skal behandles seriøst, for den enkelte ide kan være afgørende og unik.

Udfordringen er ikke løst med at håndkantsslag. Der er ikke én sti. Der er mange.

Sammen kan vi fastholde og udvikle vores område til glæde for borgere og erhvervsdrivende.  Det skal vi tro på.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'TV2nord sætter fokus på butiksdød ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER