Rundt om Retfærdigheden – og en tur indenfor

Rundt om Retfærdigheden – og en tur indenfor

8. september 2010 - kl. 19:45 - af

Retfærdighed finder du i Sæby, den ligger midt på den gamle hovedgade, Algade. Let tilbagetrukket fra gadelinien. Retfærdigheden, er kælenavnet på den smukke majestætiske bygning, der blev opført i 1848 som rådhus og administration for by-og herredsfogeden.

Bygningen rummede kommunens administration(sammen med et par andre lokaler ude i byen, bl. a. Skolegade) frem til kommunalreformen i 1970, hvor det ny rådhus blev opført på Sæbygårds mark, i udkanten af Sæbygård skov.

I bygningen blev tilbage de to andre af By- og Herredsfogedens funktioner, nemlig politi og dommerkontoret.- Endnu en reform tømte bygningen helt for det liv, den var opført til, og havde huset gennem 150 år, da politikontoret blev nedlagt, og dommerkontor og retsal flyttede til Hjørring i 2007 og 2008. Siden har bygningen stået tom,

Retfærdigheden er en helt speciel bygning. Ikke alene dens funktioner, men også dens arkitektur, og den plads den udfylder på smukkeste vis i det gamle Sæbys historiske miljø. Bygningen, der er fredet , er stadig ejet af Slots- og Ejendomsstyrelsen, men dens fremtidige indhold og funktion er stadig uvis.

Oplev Retfærdighed
Sæby og Omegns Bevaringsforening har fået en enestående mulighed for en sjælden gang igen at åbne bygningen for offentligheden på lørdag d. 11. september. Så nu gælder det om at benytte lejligheden og komme ind og se dette specielle og betydningsfulde hus. Bevaringsforeningen vil være vært ved en lille udskænkning ved besøget i Retfærdigheden.

Fra klokken 14 slår Sæby og Omegns Bevaringsforening klar i Retfærdigheden Algade 14. Inden besøget er der mulighed for at lege endnu mere med Sæby gamle bygninger. Bevaringsforeningen har lavet en konkurrence, hvor man på en lille gåtur, med start fra Sæby Museum, via Torvet til Retfærdigheden i Algade skal gætte bygninger ud fra gamle arkivfotos. Konkurrencen kan i ugen op til afhentes på Sæby Museum og Turistbureauet, og om lørdagen også på turistbureauet og fra kl. 14 i Retfærdigheden. Konkurrencen afleveres i Retfærdigheden, og der er en fin præmie til den udtrukne vinder blandt de rigtige besvarelser.

Sæby og Omegns Bevaringsforening håber, med denne konkurrence og den enestående mulighed for et besøg i Retfærdigheden på, at kunne få en god snak med borgene og skabe opmærksomhed om Sæbys fantastiske historiske bygningskultur, skriver Per Østergaard til SaebyAvis.dk.

Deltag i den spændende konkurrence om byens gamle huse her: www.bevar-saeby.dk/Saeby.html

2 kommentarer til “Rundt om Retfærdigheden – og en tur indenfor” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

2 kommentarer til “Rundt om Retfærdigheden – og en tur indenfor”

 • Hvorfor er det lige Sæby er sådan en spændende by? Jo der sker altid noget, musik og fest på Torvet, og nu en spændende oplevelse med Retfærdigheden. Så er der også lige fugleoplevelserne – har aldrig set så mange gråspurve samlet på et sted som i en busk i Sæby, og så en god tur på havnen med al det liv. Og så alle de gode forretninger, der findes på og omkring Sæby Torv. Må indrømme handler næsten kun sko og tøj i Sæby, selvom jeg kommer fra Hørning v. Skanderborg – her sker kun noget 2 gange om året – loppemarked og byfest – ellers en død by resten af året. Så sig ikke der sker for lidt i Sæby – holder utrolig meget af jeres by.
  Hilsen
  Myrna Holm

 • Arnold Andersen

  Myrna Holm

  Med de mange gode resultater Du har på din oplevelsestavle må det da være indlysende, at Du også deltager i bevaringsforeningen arrangement på lørdag, og får noget af svaret på hvorfor “Sæby er sådan en spændende by.

  Velkommen til dig og alle andre!

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Rundt om Retfærdigheden – og en tur indenfor' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger