Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

6. september 2010 - kl. 12:02 - af

SaebyAvis bringer hver uge uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Flot vækstfremgang – men på en billig baggrund

Danmark

Danmarks Statistik offentliggjorde i ugens løb tal for væksten i 2. kvartal i år. Efter den voldsomme krise i slutningen af 2008 og 1. halvår 2009 har der været vækst i dansk økonomi, trukket af både privat og offentligt forbrug, eksport og senest også lagrene. Denne tendens fortsatte i 2. kvartal, hvor væksten faktisk var på 1,0 % k/k – set over det seneste år er BNP steget med 2,8 % – der er med andre ord ganske flot vækst i dansk økonomi. Der er dog fortsat et stykke op til det niveau, BNP havde, inden krisen satte ind. BNP ligger således 4,7 % under niveauet i 4. kvartal 2007.
Væksten i 2. kvartal skyldtes en kombination af offentligt forbrug, investeringer og lagerforøgelser. Til gengæld faldt privatforbruget, og nettoeksporten trak væksten ned. Dertil kommer, at investeringsvæksten i høj grad kan tilskrives engangsinvesteringer i boreplatforme. Man må derfor konstatere, at BNP-tallene er knap så imponerende, når man ser på årsagerne til væksten. Lagerinvesteringerne og det offentlige forbrug kan ikke blive ved med at trække.
Ser vi på udviklingen i det private forbrug, så faldt det i 2. kvartal. Det er ikke overraskende, da bl.a. dankortomsætningen og detailsalget har peget i den retning. Det er dog lidt overraskende, at vareforbruget faktisk steg. Privatforbruget er med dagens tal 4,8 % under niveauet i 4. kvartal 2007, hvor vi danskere var mest ivrige med forbruget.
Til gengæld oplever eksporten en rigtig pæn vækst i øjeblikket, og det er dermed med til at trække væksten ganske meget op. Eksporten drager nytte af, at de lande, vi handler mest med, faktisk oplever pæn økonomisk vækst i øjeblikket. Det er lande som Tyskland og Sverige. Dertil kommer, at svækkelsen af euroen har hjulpet den danske konkurrenceevne.

Renter
Oven på strømmen af skuffende nøgletal fra USA i august begyndte rentemarkederne at indprise en betydelig opbremsning i den globale vækst. Den seneste uges nøgletal har imidlertid været mindre ensidige. Især det amerikanske ISM-indeks for industrien overraskede positivt med en stigning i august modsat konsensusforventningerne om et kraftigt fald. Nøgletallene for boligsalget, jobvæksten og detailsalget i USA viste også bedre takter i den forløbne uge. Rækken af positive nøgletal sendte renterne en smule op i ugens løb.
Da der ikke ventes nøgletal af større betydning i den kommende uge, og de amerikanske markeder holder lukket mandag, ser der ikke umiddelbart ud til at være noget, der kan vende den aktuelle stigning i obligationsrenterne

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger