52 millioner til ny vækst i nordjylland

52 millioner til ny vækst i nordjylland

2. september 2010 - kl. 13:59 - af

Pengene er øremærket til den hidtil største koordinerede satsning på kompetence-udvikling af de 951 nordjyder, der sidste år blev varslet afskediget indenfor fremstilling af maskiner og udstyr – bl.a. ca. 500 medarbejdere fra MAN Diesel i Frederikshavn.

Støtte til den enkelte ledige
Frederikshavn Kommune er bevillingsmodtager som den kommune, der blev ramt særligt hårdt af ledighed pga. den globale krise. Det var derfor Frederikshavn Kommune, som i samarbejde med Region Nordjylland ansøgte Globaliserings-fonden om midler, der også kommer de øvrige nordjyske kommuner til gode.
Bevillingen er givet til realisering af projektet ”Fra omstilling til Vækst” med et samlet budget på ca. 86 mio. kr. De 52 mio. kroner fra Globaliseringsfonden er bevilliget som en individuel, tidsbegrænset engangsstøtte til arbejdstagere, som er personligt hårdt ramt af afskedigelser inden for branchen ’fremstilling af maskiner og udstyr’, hvor jobs som følge af finanskrisen og den generelle globalisering ikke vender tilbage. Bevillingen går dermed bl.a. til de afskedigede medarbejdere fra MAN Diesel i Frederikshavn, der endnu ikke er kommet i job eller uddannelse. I dag er ca. 145 medarbejdere fra MAN Diesel beskæftigede i andre job.

Nye kompetencer til nye jobs
De ledige, som bevillingen fra Globaliseringsfonden omfatter, får nu tilbud om målrettet efteruddannelse, der kan udvikle deres kompetencer og øge deres muligheder for at komme i beskæftigelse indenfor områder, der er i vækst. Det drejer sig i Frederikshavn Kommune om to vækstområder, hvor vi har en stærk position: Den maritime sektor, hvor kommunen satser på Green Shipping, og indenfor energi og energioptimering, hvor der indenfor byggeriet er skærpede energikrav, der betyder, at et nyt hus fra 2010 maksimalt må forbruge 75 % af den energi et almindeligt allerede eksisterende hus bruger, og energikravet nedbringes yderligere 50 % i 2015.

Målet med projektet ”Fra omstilling til Vækst” er at gennemføre målrettet kompetenceudvikling, der omfatter:
• Omstilling til den maritime sektor – Green Shipping
• Omstilling til vedvarende energi og energioptimering
• Iværksætterforløb
• Virksomhedsforlagt undervisning
• Almen uddannelse
• Afklaring

Kobling mellem arbejdsstyrkens behov og virksomhedernes behov
Allerede i efteråret blev der udarbejdet en socioøkonomisk analyse, der blev sendt med ansøgningen til Globaliseringsfonde. Analysen blev udarbejdet for at afdække arbejdsstyrkens behov for udvikling af deres kompetencer sammenholdt med virksomhedernes behov for kvalificeret arbejdskraft for at kunne få fodfæste på nye markeder og booste de nye vækstområder.

Om de muligheder globaliseringsmidlerne åbner for, siger borgmester Lars Møller:

– Jeg glæder mig utrolig meget over, at Globaliseringsfonden har imødekommet vores ansøgning. Vi skal huske på, at der er gået en lang og krævende proces forud. Min forgænger Erik Sørensen tog straks efter varslingen af de mange afskedigelser på MAN Diesel den 5. august 2009 initiativ til at samle alle kræfter fra erhvervsliv, organisationer, uddannelser, jobcentre, Region Nordjylland og Beskæftigelsesregionen for at lægge en konkret handlingsplan. Nord Danmarks EU Kontor har også bidraget med faglig bistand i ansøgningsfasen. Det er denne samlede indsats, vi nu høster frugten af. Nu kan de ledige, der ikke har udsigt til at finde job i deres gamle branche, komme i gang med fremtidsorienteret faglig opkvalificering, der bygger ovenpå de kompetencer, de allerede har. Virksomhederne får adgang til kvalificeret arbejdskraft, der rustes til at løse de mange service- og energirenoveringsopgaver, der følger i kølvandet af nye skærpede miljøkrav til skibsbranchen. Samtidigt åbner globaliseringsmidlerne dørene til kompetenceudvikling og iværksættertiltag inden for energioptimering og energirenovering i såvel nybyggeri som den eksisterende boligmasse. Der er lang vej endnu, men i dag tager vi første skridt mod ny vækst og nye job i Nordjylland.

”Fra omstilling til vækst” – de første skridt
I den kommende tid vil hver enkelt af de ledige, der er omfattet af ansøgningen, modtage et brev fra Region Nordjylland og Frederikshavn Kommune. Af brevet vil det fremgå, at den ledige har mulighed for at deltage i projektet og dermed få del i midlerne til kompetenceudvikling. Parallelt med udsendelsen af brevene vil jobcentre, a-kasser og de relevante faglige organisationer blive informeret om projektet og de muligheder, det rummer for at udvikle de lediges kompetencer.
I løbet af kort tid går projektet i offentligt udbud af et konsulent- og undervisningsforløb vedrørende projekt ”Fra omstilling til Vækst”.
Et projektsekretariat etableres i Frederikshavn Kommune, som har ansvaret for administrationen af projektet. Fremadrettet gennemføres projektet i et tæt samarbejde mellem Frederikshavn Kommune og Region Nordjylland.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af '52 millioner til ny vækst i nordjylland ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger