Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

30. august 2010 - kl. 20:32 - af

SaebyAvis bringer hver uge uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Finanslov i krisens skygge

Danmark
I den forløbne uge blev sløret løftet for regeringens nye økonomiske prognose og syn på den økonomiske sundhedstilstand i Danmark. Overordnet må man konkludere, at det var en prognose uden de store overraskelser. Regeringen tegner fortsat et billede af, at genopretningen af dansk økonomi vil fortsætte over de kommende år, men at risikoen for fornyet økonomisk modvind stadig er til stede. Der ventes således en vækst på 1,4 % i år og 1,8 % næste år. Det er helt på linje med vores forventninger.
I medierne var der mest fokus på, at underskuddet på den offentlige saldo ventes at blive cirka 80 mia. kr. i både 2010 og 2011. Selv om underskuddets størrelse tiltrak sig megen medie-opmærksomhed, var nyhedsværdien nu begrænset. Således meldte regeringen allerede i sin maj-prognose ud, at underskuddet på den offentlige saldo ville komme op i et niveau omkring 90 mia. kr. i år og cirka 80 mia. kroner næste år. Det ændrer dog ikke ved, at underskuddet på de offentligt finanser er voldsomt og vil sætte sit fingeraftryk på den økonomiske og politiske dagsorden en rum tid fremover.
Regeringen præsenterede et forslag til finanslov med fokus på en genopretning af de offentlige budgetter. Herunder er der bl.a. fremlagt et ønske om nulvækst (realt) i det offentlige forbrug over de kommende år. Et tiltrængt tiltag set i lyset af de store ubalancer på de offentlige budgetter. Man kan dog desværre stille spørgsmålstegn ved, hvorvidt regeringen vil få succes med at gennemtrumfe en nulvækst i det offentlige forbrug. Erfaringerne fra de seneste ti år viser således, at især kommunerne – der tegner sig for ca. 70 % af det samlede offentlige forbrug – har haft mere end svært at holde de offentlige udgifter inden for de aftalte budgetter.

Renter
Obligationsrenterne faldt til et rekordlavt niveau i den forløbne uge, hvor obligations-markedet blev understøttet af tre faktorer. For det første var makronøgletallene fra USA fortsat meget svage og sendte dermed en advarsel om en kraftigere afmatning i amerikansk økonomi. For det andet svækkedes aktierne og understøttede dermed flugten til obligationer. Endelig har vi set tydelige tegn på, at rentefaldet i Europa drives af høj efterspørgsel fra pensionssektoren – især i Danmark og Holland.
Der er måske spæde tegn på, at obligationsrentefaldet er ved at være overstået. Markedet reagerede ikke synderligt på de svage nøgletal fra USA onsdag, og renterne var faktisk uændrede ved dagens slutning. Det kan være et tegn på, at markedet er ved at blive mere tvedelt, og at flere markedsdeltagere positionerer sig til højere renter. Renterne faldt dog igen torsdag – i hvert fald i Europa – anført af den lange ende, hvilket vidner om fortsat høj efterspørgsel fra pensionsselskaberne.
Ugen byder på en række vigtige nøgletal – ISM fra USA onsdag og beskæftigelsen i USA fredag. Jobvæksten er afgørende for en bæredygtig vending – og har hidtil skuffet.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger