Læs denne uges Finansbarometer lige her
16. august 2010 - kl. 12:58 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
SaebyAvis bringer hver uge uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.
Ny rekord på betalingsbalancen
Danmark
Ugens mest omtalte tal var uden tvivl betalingsbalance tallene for juni. Betalingsbalancen viste et overskud på hele 8,5 mia. kroner, og et historisk stort overskud på næsten 80 mia. kroner over de seneste 12 måneder. Det rekordstore overskud på betalingsbalancen sender et signal om, at dansk økonomi fortsat er konkurrencedygtig. Det hersker der heller ikke nogen tvivl om trods de mange negative historier om den danske konkurrenceevne gennem længere tid. Når det er sagt, så overdriver udviklingen på betalingsbalancen sundhedstilstanden i dansk økonomi og det danske erhvervsliv. De massive overskud fremkommer primært som følge af den meget voldsomme tilbagegang i den indenlandske efterspørgsel gennem krisen, hvor vi i 2009 så rekordstore fald i både investeringerne og det private forbrug.
Selv om betalingsbalancen løb med prisen for ugens mest omtalte nøgletal, så var det ikke det vigtigste. Alt drejer sig om vækst i øjeblikket, og her afslørede både tallene for industriproduktionen og for vareeksporten i juni, at de seneste kvartalers fremdrift i dansk økonomi synes at være fortsat ind i 2. kvartal. Især industriproduktionen overraskede med en stigning på 1,2 % fra maj til juni, og det i kølvandet på en kraftig stigning i maj. Til gengæld skuffede vareeksporten i juni, alt i alt kom dog både industriproduktionen og vareeksporten pænt igennem 2. kvartal med en fremgang på henholdsvis 2,7 % og 2,1 %. Dertil kommer, at betalingsbalancetallene afslørede en ret kraftig fremgang i tjenesteeksporten i 2. kvartal, og meget tyder efterhånden på, at især eksporten trækker dansk økonomi frem, mens forbruget på det seneste synes at være gået i stå.
Endelig overraskede inflationstallene i negativ retning ved at vise en stigning fra 1,7 % i juni til 2,3 % i juli, mens kerneinflationen – altså inflationen renset for energi og fødevarer – steg fra 1,4 % til 1,7 %. Afgiftsstigninger løftede isoleret set inflationen med 0,6 %-point i juli. Samlet set vurderer vi fortsat, at inflationen i år vil havne på 2,2 %.
Renter
I kølvandet på de mere bløde toner fra den amerikanske centralbanks (Fed) side og den seneste forværring af de økonomiske udsigterne, er de lange obligationsrenter faldet i både USA og Tyskland.
Vi forventer således heller ikke stigende obligationsrenter over de kommende seks måneder. Afmatning i de ledende indikatorer, aftagende underliggende inflationspres og en blød tone fra centralbankerne vil sandsynligvis lægge et loft over obligationsrenterne.
I den kommende uge er der ingen væsentlige begivenheder i Europa, bortset fra obligationsauktioner i Irland og Tyskland. I USA vil opmærksomheden være rettet mod tallene fra boligmarkedet, som har været usædvanligt svage efter udløbet af ordningen med skattefordele til førstegangskøbere, samt mod indikatorerne for fremstillingssektoren i New York- og Philadelphia-områderne. Generelt venter vi, at nøgletallene vil skuffe en smule, hvilket kan sende renterne yderligere ned – især hvis risikoappetitten forværres yderligere.
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt