9,5 mio. kr. til maritimt videncenter i Frederikshavn

9,5 mio. kr. til maritimt videncenter i Frederikshavn

24. juni 2010 - kl. 10:54 - af

Frederikshavn fremtidssikrer den maritime branche med 9,5 mio. kr. fra Fornyelsesfonden. Tilskuddet går til et nyt maritimt videncenter, der skal skabe op til 400 nye arbejdspladser i Nordjylland.

Det nye videncenter placeres i Frederikshavn. Det skal forbedre den maritime serviceindustris konkurrenceevne, skabe vækst i branchen og nye arbejdspladser i et hårdt ramt område, hvor det kan være vanskeligt at finde et nyt job.

Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen:

–       Der er tegn på, at økonomien er i forsigtig fremgang, men alle dele af Danmark skal fortsat arbejde målrettet på at skabe fornyet vækst og beskæftigelse. Med Fornyelsesfonden er det muligt at støtte et særligt hårdt område som Frederikshavn, skabe regional vækst og samtidig styrke den maritime branche nationalt

Frederikshavn Kommune har udarbejdet en omstillings- og vækstplan for kommunen. Heri indgår det maritime som et væsentligt område ligesom den maritime sektor spiller en stor rolle i Vækstforum Nordjyllands erhvervsudviklingsstrategi.

Frederikshavn Kommunes borgmester, Lars Møller og formand for Frederikshavn Erhvervsråd Kaj Christiansen udtrykker samstemmende:

–       Med støtten fra Fornyelsesfonden er vi kommet et vigtigt skridt nærmere et maritimt videncenter i Frederikshavn. Med fagligt fokus på miljø- og energioptimering, skal videncentret bidrage til kompetenceudvikling i virksomhederne, genskabe mange af de arbejdspladser, vi har tabt og styrke væksten i den maritime branche lokalt, regionalt og nationalt.

Videncentret skal støtte den danske maritime service- og udstyrsindustri med at omsætte viden og nye ideer til konkurrencedygtige produkter, services og forretningsprocesser. Centret skal give merværdi for sine interessenter, og herigennem bidrage til at styrke Det Blå Danmarks internationale konkurrenceevne.

Kontaktpersoner:
Økonomi- og Erhvervsministeriet, Erik Ljunggren, tlf. 40 18 43 46
Frederikshavn Kommune, Poul Rask Nielsen, tlf. 98 45 90 23

Læs mere på www.fornyelsesfonden.dk

Fakta om Fornyelsesfonden

Formålet med fonden er at:

§   Støtte virksomheders forretnings-muligheder inden for grøn vækst og velfærd.

§   Understøtte omstilling til nye erhvervs- og vækstmuligheder i hårdt ramte områder.

§   Skabe vækst, beskæftigelse og eksport.

Hvilke områder støttes?

Fornyelsesfonden tilføres i alt 760 mio. kr. i perioden 2010-2012. Den praktiske udmøntning af midlerne vil ske inden for tre hovedområder:

§     Innovation inden for det det grønne område og velfærdsområdet.

Støtteformer: Tilskud og kapitalindskud.

§     Markedsmodning inden for det grønne område og velfærdsområdet.

Støtteformer: Tilskud og garanti.

§     Omstilling i hårdt ramte områder.

Støtteformer: Tilskud og lån.

Grønne løsninger – dækker over produkter, serviceydelser og processer, der direkte eller indirekte virker energibesparende, reducerer miljøbelastningen eller afhjælper miljøproblemer. Der kan eksempelvis være tale om løsninger på energi-, klima-, miljø-, affalds og fødevareområdet.

Velfærdsløsninger – dækker over løsninger, som øger kvaliteten, effektiviteten eller brugertilfredsheden af den offentlige service. Velfærdsløsninger kan både dække over nye produkter, fx et nyt hjælpemiddel i plejesektoren, eller en ny service, fx et it-system til et sammenhængende patientforløb.

Omstilling i hårdt ramte områder – dækker over tiltag, som skaber vækst og nye arbejdspladser i geografiske områder, hvor beskæftigelsen lider som følge af den økonomiske krise.

Ansøgningsrunder

Private virksomheder og i visse tilfælde offentlige aktører kan søge om støtte fra fonden.

Ansøgninger til Fornyelsesfondens midler kan ske i en række ansøgningsrunder, der relaterer sig til fondens forskellige indsatsområder. Ansøgningsrunderne annonceres løbende igennem 2010-2012.

Læs mere om ansøgningsrunderne og de praktiske krav til ansøgninger på http://www.fornyelsesfonden.dk/ansoegning. Her kan du også tilmelde dig et nyhedsbrev fra Fornyelsesfonden, så du altid holdes orienteret, når nye ansøgningsrunder starter. Det er også muligt via sitet at abonnere på Fornyelsesfondens pressemeddelelser.

Behovet for fonden

Fornyelsesfonden er etableret på baggrund af:

Den økonomiske afmatning: Krisen, som har ramt Danmark og resten af verden, er det kraftigste tilbageslag i adskillige årtier. Ledigheden er steget, og mange af de arbejdspladser, der nedlægges under den økonomiske afmatning, kan ikke forventes at komme igen, når økonomien vender.

Lavvækst i produktiviteten og behov for innovation: Oven i den aktuelle krise har Danmark den udfordring, at produktivitetsvæksten siden midten af 1990’erne har været blandt de laveste i OECD-området. Danmark er samtidig faldet ned af ranglisten over de mest innovative lande i verden de seneste år.

Stigende velfærdsmæssige udfordringer: De kommende årtier står Danmark som resten af den vestlige verden overfor store udfordringer på velfærdsområdet. Bl.a. medfører den demografiske udvikling, at statens velfærdsudgifter stiger, samtidig med at finansieringsgrundlaget falder. Hertil kommer, at befolkningens kvalitetskrav til velfærdsydelser stiger.

Stigende fokus på klima og miljø: Også på klima- og miljøområdet er de samfundsmæssige udfordringer store de kommende årtier. Globalt og nationalt har man bl.a. sat mål for at reducere miljøbelastningen og udledningen af drivhusgasser.

Den politiske baggrund

  • Etableringen af Fornyelsesfonden er et resultat af politiske forhandlinger i efteråret 2009 om fordelingen af globaliseringsmidlerne til innovation og iværksætteri mv. i 2010-2012.
  • Aftalen er et bredt forlig mellem regeringen (Venstre og Konservative) og et bredt politisk flertal (Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre).
  • Loven om fonden blev vedtaget d. 26. januar 2010 af samtlige partier i Folketinget (L 113).

Bestyrelsesmedlemmer

Carsten Bjerg (koncerndirektør, Grundfos) formand

Birgit W. Nørgaard, (tidl. adm. dir., Carl Bro Gruppen)

Lars Monrad-Gylling (adm. dir., KMD)

Vinni Breuning, (direktør, Hamlet)

Claus Jensen (næstformand i Dansk Metal)

Annette Hartvig Larsen (adm. dir., Aarstiderne)

Gregers Kronborg (General Partner, Northzone Ventures)

Allan Næs Gjerding (VP Vestas, tidl. dekan ved Aalborg Universitet)

Sekretariat for Fornyelsesfonden

Fornyelsesfonden administreres af Erhvervs- og Byggestyrelsen, hvor sekretariatet har til huse. Økonomi- og erhvervsministeren har udpeget bestyrelsen, som er den øverste besluttende myndighed for fonden.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af '9,5 mio. kr. til maritimt videncenter i Frederikshavn ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger