Sommer er højsæson for spritulykker

Sommer er højsæson for spritulykker

12. juni 2010 - kl. 0:17 - af

Antallet af spritulykker stiger markant i forårs- og sommermånederne. Forklaringen er de mange sommerfester og –middage. Nu sætter politiet ind med ekstra spritkontroller, og kommunerne opfordrer flere til at stoppe fulde personer, der vil køre hjem.

Spritulykker kostede sidste år 75 mennesker livet og betød at 787 personer blev kvæstet, viser de nyeste tal fra Vejdirektoratet. Selv om antallet af spritulykker er faldet fra året før, så er spritkørsel stadig en af de største dræbere i trafikken – især om sommeren.

Derfor gennemfører politiet alene i juni måned to landsdækkende og ugelange spritkontroller – det sker samtidig med den landsdækkende kampagne ”Dit spørgsmål kan stoppe en spritbilist”.

Kampagnen opfordrer endnu flere til at gribe ind, når de for eksempel til en fest, middag eller grillaften oplever, at en fuld person vil køre hjem. En undersøgelse fra DTU Transport har tidligere vist, at otte ud af ti spritbilister var i selskab med andre personer, inden de satte sig bag rattet.
Spritulykker rammer borgere i alle kommuner, og derfor er det oplagt, at vi støtter kampagnen og forsøger at få flere til at blande sig. Ofte kan man nøjes med at spørge, om man skal ringe efter en taxa. Erfaringen har vist, at et enkelt spørgsmål ofte er nok til at den fulde person tænker sig om en ekstra gang og vælger en sikker måde at komme hjem på, siger Jane Olesen fra Frederikshavn kommune.

Sol, sommer og spritkørsel

Modsat hvad mange tror, så sker der flere spritulykker på vejene i forårs- og sommermånederne end i december måned. Det viser en ny opgørelse fra Rådet for Sikker Trafik (se graf).

Forklaringen er de mange private fester og grillaftener med vin og øl på bordet. Desuden er sommerlandet præget af byfester, havnefester, festivaler, vejfester etc. Mange fester opstår desuden impulsivt, hvor folk glemmer at få aftalt, hvordan man kommer sikkert hjem.

Derfor tilbyder spritkampagnen som noget helt nyt en fest-planlægger på Facebook, så man let kan invitere sine venner til sommerfest og aftale, hvem der tager hvad med – og samtidig får man før festen aftalt, hvem der kører hjem. Få fest-hjælp på www.facebook.com/vilDuMed

På hjemmesiden www.sikkertrafik.dk/spritbilist kan man være med i kampen mod spritkørsel og få gode råd til, hvordan man stopper en spritbilist på en nem og enkel måde.

Ved mange af sommerens by-, havne-, fodbold- og Sankt Hans-fester vil gæsterne få mulighed for at prøve såkaldte alkoholbriller. Brillerne påvirker synet ligesom alkohol og viser, hvor svært det er at gå lige og holde balancen, når man har drukket. Desuden kan man for eksempel få at vide, hvor lang tid det tager at forbrænde en genstand og få punkteret myter om, at man selv kan øge sin alkoholforbrænding ved at spise, drikke kaffe eller danse.

Om kampagnen

Bag spritkampagnen ”Dit spørgsmål kan stoppe en spritbilist” står politiet, De Regionale Færdselssikkerhedsudvalg, Kommunerne i Danmark og Rådet for Sikker Trafik.

Kampagnen varer fra den 14. juni til den 5. juli.

Fakta:

I 2009 blev 75 personer dræbt i spritulykker og 787 personer kom til skade.

Hver 4. trafikdræbte har mistet livet i en spritulykke – dermed er alkohol stadig en af de største dræbere i trafikken.

Der sker flest spritulykker i forårs- og sommermånederne (se graf)

Politiet i Danmark og resten af EU laver målrettede spritkontroller i juni.

Hvert år mister omkring 10.000 europæere livet på vejene på grund af spritulykker.

Antal dræbte og alvorligt tilskadekomne i spritulykker i perioden 2005-2009 fordelt på måneder

Kilde: Vejdirektoratet og Rådet for Sikker Trafik.

Kontakt:

Jane Olesen, formand for Trafiksikkerhedsudvalget

Telefon: 98 45 62 23 Mobil 29 48 61 53

jaol@frederikshavn.dk
Michelle Laviolette, projektleder, Rådet for Sikker Trafik: 2496 1144.

Søren Ørsted Pedersen, pressekonsulent, Rådet for Sikker Trafik: 2232 7009.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Sommer er højsæson for spritulykker ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger