Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

7. juni 2010 - kl. 12:09 - af

SaebyAvis bringer hver uge uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Igen jobvækst i dansk økonomi

Danmark
Dansk BNP-vækst overraskende positivt i 1. Kvartal. Vi havde ventet en vækst på 0,4 %, men tallene viste faktisk en fremgang på 0,6 %.Det var især trukket af det private forbrug, som steg med 1,1 %, og eksporten, som steg med hele 3,6 %. I modsat retning trak et fald i investeringerne på 3,3 %, især som følge af et fald i maskininvesteringerne på 7 %.
Vi har således allerede nu taget et par store skridt i retning mod at indhente det tabte. BNP-niveauet er vokset med 1,5 % siden andet kvartal 2009. Opstigningen er dog fortsat lang – BNP-niveauet er nede med 5,8 %, siden dansk økonomi blev væltet omkuld af finanskrisen. Dermed er det stadig for tidligt at sige, at krisen er lagt bag os. Opsvinget kører på skinner og skyder en pæn fart, men vi ser fortsat en risiko for, at opsvinget kører af sporet, fx hvis den verserende gældskrise i EU eskalerer.
Privatforbruget har været stigende i de seneste tre kvartaler. Det er meget positivt, da en stor del af fremgangen i BNP netop forventes at komme derfra. Der er nu tydelige tegn på, at danskerne er begyndt at bruge af den meget store stigning i deres rådighedsbeløb, som de har fået som følge af bl.a. lettelsen af skatten på arbejde i 2009 og 2010, det meget markante rentefald og udbetalingen af SP-opsparing fra og med midten af 2009.
Der skabes igen job i dansk økonomi. Beskæftigelsen eksklusive orlov er steget med 2.000 personer i forhold til 4. kvartal sidste år. Fremgangen i beskæftigelsen drives dog primært af den offentlige sektor, hvor beskæftigelsen steg med 6.000 personer i 1. kvartal, men det er også værd at bide mærke i, at både industrien og handelserhvervene kunne melde om en beskæftigelsesfremgang på henholdsvis 2.000 og 3.000 personer.

Renter
Statsobligationsmarkederne i euroområdet fungerer igen dårligt, og det er højst usikkert, om markederne kan klare sig på egen hånd, eller om ECB bliver nødt til at begynde at købe op igen og måske endda brede opkøbene længere ud. Der er ingen tvivl om, at ECB er splittet, og at især de tyske medlemmer af ledelsen er stærkt imod opkøb.
De gode nyheder er, at det denne gang vil være sværere for ECB at skuffe. De dårlige nyheder er, at det er fordi, markederne har mistet tiltroen til ECB og deres evne til at håndtere den aktuelle krise. Trichet vil i hvert fald blive bombarderet med spørgsmål om, hvorfor de opkøbte statsobligationer blot få dage efter, at han havde afvist, at de så meget ville overveje det. Hvis funktionaliteten på markederne svækkes yderligere op til mødet, vil det øge presset på ECB for at gribe ind igen. Der er også risiko for en gentagelse af sidste måneds misere. Hvis forventningerne om et indgreb øges, og ECB så skuffer, kan den efterfølgende reaktion på de finansielle markeder tvinge ECB til gribe ind.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER