Grøn ledelse er vejen frem for Sæby Svømmebad

Grøn ledelse er vejen frem for Sæby Svømmebad

6. juni 2010 - kl. 0:32 - af

Der skal tænkes høje tanker når man sætter sig for at driftsoptimere en svømmehal.

Vi befinder os på taget af Sæby Svømmebad 8 meter over svømmebadets vandoverflade, hvor det store 400 m2 solfangeranlæg så småt er på trapperne.

Målet er at det 400m2 stor anlæg vil kunne supplere svømmebadet med omkring 300 mWh eller det der svarer til 20% af Varmeenergien de næste 25 år. En besparelse på omkring 30 tons CO2 pr år.

Energi fra solen er en Win-Win situation, udover at skåne miljøet sikre vi en fast leverance af billig energi det næste mange år. Over hele landet skal dette ses i lyset af at byer med decentrale kraftvarme værker oplever at betaler mellem 500 – 800 kroner + m pr mWh

Tankerne for projektet i Sæby Svømmebad har dog været meget større.

Dette er den lille løsning, det oprindelig projekt ville have udnytter en langt større del af det 3000 m2 stor tag, men det var bare ikke muligt at afsætte energien. En sommer dag hvor alle kunder ligger på stranden ville betyder en overproduktion som vi kun ville have kunne sendes direkte ud i kloakken, udtaler Jeppe Jacobsen.

Der skal absolut nye tanker til, hvis vi for alvor skal kunne ydnytte solens fulde resurse. Et internationalt energi net, så overskuds energi kan flyttes der hen hvor behovet er. Lidt i stil med det eksisterende elnet eller enorme akumuleringstanke under bygningerne i kommunen.

Der er store tanker, som ligger langt ud i fremtiden, og så alligevel, overvejelserne har faktisk været at omsætte den ekstra energi fra solfanger anlægget til strøm og så sende det ud på elnettet til fordeling. Detsværre er der ikke muligt at opnå den ønskede effekt med et sådan høj temperaturs anlæg, i Danmark. Den optimale placering vil være meget længere syd på, hvor vi måske skal se på en meget oplagt arbejdsopgave for ulandene, hvis vil ellers tør tænke globalt, slutter Jeppe Jacobsen

I disse dage er det ikke nemt at at driftsoptimere en svømmehal til at retfærdigøre dens eksistens, vel at mærke hvis man ser med energirigtige øjne. Derfor stopper opgaven ikke her og gør det nok aldrig.

Udover en meget dygtige og proaktive teknisk chef, vrimler svømmebadet med ansatte der, tænker grønt, og som er yderst opmærksomme på spild af energi. Detsværre er opsamlingen af disse miljø-ideer et særsyn i mange virksomheder, alt for mange af disse ideer bliver ikke brugt. Her er det vigtigt at implementere en kultur for åben og kreativ dialog, #siger Jeppe Jacobsen, alt andet er dårlig ledelse.

Med fare for at alle virksomheder nu bliver begravet i regler og krav om lange tekniske rapporter og miljøpolitikker, er det her vigtigt at huske på at klimaet faktisk kun er kommet højt på dagsordnen de seneste år.

Et stykke papir i en skuffe og nogle møder kan ikke gøre det, der skal skabes en ny bevidsthed blandt de ansatte, og den vellevende mentalitet med at “jeg gør som du gør og ikke som du siger” betyder at lederen skal være forgangsmand for medarbejderen, medarbejderne overfor for virksomheden, og virksomheden over for kunderne, det starter oppefra. Også selv om det betyder at der kommer til at holde færre store biler på ledelsens parkeringsplads.

Alle skal med, ikke kun ingenører og teknikkere, en ting er hvad du kan måle, noget andet er hvad der virker. slutter Jeppe Jacobsen.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Grøn ledelse er vejen frem for Sæby Svømmebad' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger