Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

1. juni 2010 - kl. 0:27 - af

SaebyAvis bringer hver uge uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Konkret spareplan for dansk økonomi

Danmark

Regeringen indgik i forrige uge forlig med Dansk Folkeparti om en såkaldt genopretningsplan for dansk økonomi. Selv om en spareplan naturligvis aldrig finder den store popularitet i befolkningen er det i vores øjne positivt, at planen for genopretning af de offentlige finanser nu er på plads, og at der er tale om en meget konkret plan. Danmark følger således strømmen af europæiske lande, som i disse uger konkretiserer, hvordan de vil genskabe balancen på de offentlige finanser.
Efter vores vurdering er det vigtigt, at vi i Danmark lever op til EU’s konvergenskrav. Vi har valgt en model for vores valutakurs, hvor vi har gjort os ekstra sårbare over for de finansielle markeders tillid til vores økonomi – og derfor er det billedligt talt afgørende at være mere hellig end paven i Rom.
Planens helt centrale finansieringselement er, at satserne i skattesystemet ikke pris- og lønreguleres i 2011-2013. Perioden, hvor skattesystemet ikke satsreguleres, er dermed forlænget med et år i forhold til regeringens oprindelige udspil. Det betyder reelt set, at vi skal betale en lidt større del af vores indkomst i skat. Det bidrager med 6,6 mia. kroner i 2013 til at lukke hullet i de offentlige finanser. Dertil kommer, at den højere grænse for topskat udskydes et år mere.
Set i forhold hertil spiller afkortningen af dagpengeperioden fra 4 til 2 år en mindre rolle inden for de kommende tre år. En kortere dagpengeperiode vil på sigt bidrage med i størrelsesordnen 5 mia. kroner, men på kort sigt er bidraget mindre, da de, som allerede er ledige, ikke vil blive omfattet af de nye regler. En reform af dagpengeperiodens længde giver god mening økonomisk set. Det er da også en reform, som tidligere er blevet anbefalet af de økonomiske vismænd og arbejdsmarkedskommissionen.
Til gengæld friholder man kommunerne, og man tillader også satsregulering af de offentlige overførsler. Det er dog ikke sådan, at der er lagt op til et tagselvbord for kommunerne. For det første skal der være nulvækst, for det andet styrker man regeringens værktøjer i relation til at tøjle de kommunale udgifter.

Renter

Vi venter, at presset på obligationsmarkedet letter i de kommende uger, i takt med at krisen aftager. Regeringer og centralbanker er gået langt for at modvirke krisen. Indfasningen af hjælpepakken på EUR720 mia. vil formentlig lægge en dæmper på frygten i de kommende måneder. Stramningen af finanspolitikken i Italien, Spanien og Portugal ventes også at øge den finanspolitiske troværdighed.
Der er dog fortsat stor bekymring for holdbarheden af de offentlige finanser i PIIGS-landene (Portugal, Irland, Italien, Grækenland og Spanien), på lang sigt. Italien har fulgt Spanien og Portugal og har nu givet flere detaljer for hvordan finanspolitikken strammes yderligere med i alt EUR24 mia. for at reducere det offentlige underskud fra 5 % af BNP i 2010 til 2,7 % i 2012. Selv om markedet og iagttagere i nogen tid har krævet stramninger i den størrelsesorden, skaber stramningerne nu også bekymring for væksten og udsigterne for bankerne i euroområdet.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger