Kommunen maler gule cyklister på  farlige veje

Kommunen maler gule cyklister på farlige veje

6. maj 2010 - kl. 0:09 - af

Fire ud af ti alvorlige cykeluheld sker ved sideveje, hvor cyklisterne ikke opfatter trafikken som farlig. Det gør Frederikshavn kommune og Rådet for Sikker Trafik nu noget ved. På kørebanen skal der males gule cyklister.
En cyklist i fuld fart hen ad vejen og en bilist, der overser sin vigepligt – bang!

Omkring 40 % af alle cyklistulykker sker i kryds uden lysregulering – den slags kryds der typisk findes ved sideveje i villakvarterer eller små stikveje ud fra indkøbscentre eller tankstationer. En rapport viser, at cyklisterne ikke holder godt nok øje, når de kører ud fra en sidevej. De opfatter simpelthen ikke sidevejene som farlige.

Ulykkerne sker ofte, når cyklisten mindst venter det, fordi der ikke plejer at være andre trafikanter på strækningen eller i det pågældende kryds. Det får både bilist og cyklist til at orientere sig mindre grundigt, fordi de oplever, at “der jo aldrig kommer nogen derfra”.

Sammen med Rådet for Sikker Trafik, Politiet og de Regionale Færdselssikkerhedsudvalg sætter en række nordjyske kommuner nu fokus på de farlige sideveje. Det sker i en landsdækkende kampagne, hvor cyklister vil blive mindet om, at de skal se sig ekstra godt for i de ellers så uskyldigt udseende små kryds. For selvom det ofte er bilisterne, der glemmer deres vigepligt, så er det cyklisten, det går værst ud over i sidevejsulykkerne.

Kampagne med gul maling
I løbet af kampagnen vil politiet uddele ”Hold øje med sidevejene”-reflekser og sadelhætter til cyklisterne, ligesom der vil blive malet store, gule cykelikoner i udvalgte kryds. De iøjnefaldende cykeltegninger vil helt sikkert blive bemærket, lover Michelle Laviolette, som er projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

– Rigtigt mange ulykker sker, fordi folk kører i deres egne tanker og ikke er opmærksomme på de andre i trafikken. Selvom det er den anden, der begår fejlen, er der ingen tvivl om, at det er cyklisten, det går værst ud over, så der er al mulig grund til at være ekstra opmærksom – også der hvor man føler sig sikker.

– Målet med kampagnen er nemlig både at reducere antallet af ulykker, men også at få flere cyklister til at opfatte sidevejene som farlige steder i trafikken”, siger Michelle Laviolette

Fakta om begivenheden:

Frederikshavn kommune vil gerne invitere de lokale medier til at være med, når formand for Teknisk Udvalg, Brian Pedersen, maler den første cykel. Det sker i Sæby i krydset ved Toldbodvej og Sæbygårdsvej ved Rema 1000. Eventen foregår lørdag den 8. maj kl. 7.30. Tidspunktet er afhængigt af vejret, så vil du gerne være med, så kontakt venligst Jane Olesen, som vil oplyse om det eksakte tidspunkt.

Kontakt Jane Olesen, formand for Trafiksikkerhedsudvalget
Telefon: 98 45 62 23
Mobil 29 48 61 53

jaol@frederikshavn.dk

Fakta om cykling i Danmark:

Danmark er en af verdens største cykelnationer. Hver dag cykler hver femte dansker til og fra arbejde. Vi cykler hele livet, også når vi bliver ældre. Det giver både motion og er godt for miljøet.
Mange cyklister kommer til skade. Politiet registrerede i 2008 58 dræbte cyklister og næsten 500 alvorligt tilskadekomne, men det reelle ulykkestal er meget højere, for hvert år ender 20.000 cyklister på skadestuen efter et trafikuheld.

Gode råd til cyklisten:

Giv tegn – markér din hensigt over for andre i trafikken.
Få øjenkontakt – så du ved, at de har set dig.
Se dig for – brug tid på at orientere dig grundigt ved sideveje.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Kommunen maler gule cyklister på farlige veje ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger