
Natur og Teknik hos en Nordjysk svinebesætning
5. maj 2010 - kl. 9:16 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
Elever fra 3c på Sæbygaard Skolen, havde en noget anderledes skoledag, da emnerne fra skolebænken skulle omsættes til virkelighed. De havde derfor sat Torben Farum fra svineprodutionen på Røllenvej 28 i Syvsten stævne.
Tirsdag morgen, da alle andre skoleelever skulle starte med undervisning, satte de 18 elever sig på cyklerne og bevægede sig mod svineproduktionen i Syvsten. Alle havde forinden modtaget undervisning i, hvordan en gris er sammensat, og hvad de mange forskellige ting på grisen hedder.
Vejret tirsdag formiddag var super, så ved ankomsten til Syvsten blev morgenmaden indtaget udendørs, inden en spændende formiddag ventede forude.
Torben Farum bød alle velkommen, og der blev informeret, om de regler der gælder, når man bevæger sig rundt i en svineproduktion. Alle elever plus de to lærer blev iklædt hvide dragter og overtrækssko, som er en nødvendighed, hvis sygdomme osv. udefra skal undgåes.
Herefter blev spændingen udløst, da alle trådte ind til grisene i den genopbyggede stald, som led stor skade under vinterens voldsomme snemasser.
Alle fik de en oplevelse af, hvad det vil sige at drive svineproduktion, lige fra smågrisene som alle syntes var søde – til de svin som var klar til slagteriet.
Som en af drengene udtalte: “de skal jo bare sprættes op”. Den bemærkning var ikke populær hos pigerne, men det er jo i bund og grund livet for en gris.
En anden ting var foder og trivsel, som også var et af de emner, der blev fortalt om, samtidig kunne de elever der havde lyst få sig en smagsprøve – ikke af grisen – men af dens foder. Ikke alle var lige begejstrede, dog steg stemningen, da en af de kvikke så en del øl på en palle på lageret. Torben forklarede, at det såmænd også var til grisene, hvis de skulle beroliges af den ene eller den anden årsag.
Herefter gik turen til den anden ende af produktionen, hvor de modige kunne stifte bekendtskab med det at aflive en gris. Torben viste den udvalgte gris frem, som ikke var tilfældigt udvalgt til formålet – men tværtimod en gris med brok – som enten skulle aflives nu, eller som senere ville dø, når der på et tidspunkt gik hul på den store udposning, den havde under maven. Ikke alle ville deltage, og det var da også helt frivilligt. Grisen blev indfanget og skudt med boltpistol – helt efter foreskrifterne. Herefter meldte der sig en del spørgsmål, mens grisen endnu bevægede sig p.g.a. nerver. Torben svarede beredvilligt, og de mange spørgelystne fik en måske grænseoverskridende oplevelse for livet.
Så blev grisen flyttet ud på gangen. Her blev den sprættet op, så eleverne ved selvsyn kunne se alle de mange ting, de tidligere havde hørt om hjemme i klassen. Dette var dog ikke for sarte sjæle, og nogle af de “unge mennesker” måtte ud og trække lidt frisk luft ovenpå den store oplevelse, mens de tilbageblivende ville vide alt om grisens indvolde. Både hjerte, lever, nyre, tryne, tarme og meget mere blev undersøgt og forklaret, inden grisen kunne ende sine dage ude i beholderen med døde dyr til destruktion.
Alle eleverne syntes, det havde været en stor oplevelse, men de små grise var nu de sødeste, syntes pigerne. Drengene var mere betaget af grisens indvolde, og alle havde de noget at snakke om, når de kom hjem til skolen igen.
Afslutningsvis cyklede alle til stuehuset, hvor middagsmaden – mon ikke det har været gris – skulle indtages efter en hård formiddag med mange indtryk. Og der er sikkert nogen der har haft ekstra godt af lidt frisk luft på vej hjem.
En stor tak til Torben Farum for den spændende formiddag på Røllenvej 28 i Syvsten.
(Klik på billederne for at se dem større!)
En kommentar til “Natur og Teknik hos en Nordjysk svinebesætning” under annoncerne.
Det er rigtig rart når nogen har overskud i den travle hverdag til at give nogen en givtig og lærerig oplevelse, der er ingen tvivl om at det de har lært er brændt helt fast. Hvem ved måske bliver hele klassen dyrelæger, landmænd eller slagtere