Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

19. april 2010 - kl. 11:22 - af

SaebyAvis bringer hver uge uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Boligmarkedet viser bedre takter

Danmark

Det danske boligmarked har været under pres i perioden siden 2007. Huspriserne er faldet med cirka 15 %, og prisfaldet har været væsentligt større, når vi kigger på ejerlejlighederne. Der er flere forklaringer på prisfaldet på boliger. Vigtigst har det været, at renterne i perioden frem til slutningen af 2008 steg ganske meget. Dertil kommer, at især bankerne har strammet op på deres kreditgivning, hvilket også har ramt markedet. Man skal heller ikke glemme den generelle økonomiske krise, hvor BNP inden vendingen sidste sommer nåede at falde med over 6 %, og hvor ledigheden indtil videre er steget med 70.000 personer. Endelig har der muligvis også været en boble i boligpriserne, hvor danskere købte huse og lejligheder i forventning om fortsat prisvækst.
Kigger vi på de helt aktuelle indikatorer for udviklingen på boligmarkedet, må vi imidlertid konstatere, at udviklingen er vendt. Vi offentliggjorde i sidste uge sammen med ejendomsmæglerkæden Home salgstal helt frem til marts i år. Tallene viser, at huspriserne er steget næsten 7 % hen over det seneste trekvarte år, og at fremgangen på boligmarkedet ikke længere blot er isoleret til hovedstadsområdet. Efter vores opfattelse skal vendingen på boligmarkedet ses i sammenhæng med det markante rentefald, vi så gennem 2009. Særligt de korte renter har nået ekstremt lave niveauer, og selvom den korte rente ikke anvendes i forbindelse med kreditvurdering af boligkøberne, har den alligevel været med til at øge boligefterspørgslen. Når vi ser frem, er der dog udsigt til et langsomt stigende renteniveau, og vi er derfor ikke overbeviste om, at der ikke kommer et tilbagefald på boligmarkedet. Da rentestigningerne dog ser ud til at ske i et meget moderat tempo, forventer vi ikke, at det sker inden for de første to år.

Renter

Vi venter stigende europæiske renter det kommende år i takt med, at de økonomiske udsigter bedres, og renteforhøjelserne rykker nærmere. Desuden ventes der også et stort udbud af statsobligationer i Euroland. Sluttelig vil højere amerikanske renter trække de europæiske renter med op. På den anden side kan uroen omkring Grækenland dæmpe stigningen i renterne.
Da kronen fortsat styrkedes, nedsatte Nationalbanken folio- og indskudsbevisrenten med 0,10 %-point i slutningen af marts. Fremadrettet ser vi potentiale for endnu en nedsættelse på 0,10 %-point af indskudsbevisrenten inden for den kommende måned. Når ECB begynder at sætte renten op i starten af næste år, vil Nationalbanken følge trop, og pengemarkedsrenterne vil stige både i Euroland og Danmark. Vi venter højere lange danske renter i de kommende kvartaler på linje med udviklingen i Euroland.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger