Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

30. marts 2010 - kl. 0:23 - af

SaebyAvis.dk bringer hver uge uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Danskerne har rekordmange penge i banken

Danmark

Danskerne er særdeles velpolstrede. Nye tal fra Nationalbanken viser, at de danske husholdninger har 798 milliarder kroner stående på bankkonti eller 144.000 kroner pr. dansker. Langt størstedelen, nemlig 87,7 %, tilhører almindelige lønmodtagere og pensionister. De nye tal viser, at opsparingen er fortsat med at stige også efter nytår. Vi har således 12,6 milliarder kroner mere i banken nu end i december. Siden finanskrisen for alvor ramte danskerne i september 2008, er bankkontiene vokset med 69,8 milliarder kroner eller 12.600 kroner pr. dansker. Tal fra Forsikring og Pension tyder endda også på, at der blev indbetalt flere penge til pensionsopsparinger i 2009 end i 2008, så man må nok sige, at vi har lagt penge til side.
Det er en ganske naturlig reaktion på krisen at spare mere op. Når man er i tvivl om, om man stadig har et job om et halvt år, så er det en god ide at have noget ekstra på kistebunden. Husholdningernes gæld er også vokset i samme periode, men alt i alt er der ingen tvivl om, at stigningen i opsparingen vejer tungest. Mere opsparing er den vigtigste grund til, at forbruget er faldet. Forbrugerne har pengene, men har valgt ikke at bruge dem. Det betyder til gengæld også, at der er plads til en væsentlig stigning i forbruget, i takt med at forbrugerne igen tør bruge af pengene. Hvor hurtigt det går, vil især komme an på arbejdsløsheden og huspriserne, og på begge områder peger pilen lige nu i en noget mere optimistisk retning.

Renter

De offentlige budgetproblemer er fortsat en afgørende faktor for rentemarkederne, men i den forgangne uge var det ikke kun Grækenland, der var i fokus – selvom det fortsat fylder meget i nyhedsbilledet. Der er i EU indgået en aftale om fælles hjælp i samarbejde med IMF til Grækenland. Derudover blev Portugal downgraded af Fitch i sidste uge.
Mest interessant er det, at de fiskale problemer også i stigende grad er tydelige i USA – om end det selvfølgelig er i en helt anden målestok end i Grækenland. De seneste to auktioner over amerikanske statsobligationer gik langt dårligere end tidligere, og der er voksende bekymring omkring finansieringen af det meget store underskud.
De amerikanske renter steg som følge af de dårlige auktioner og er nu på det højeste niveau i år. Det har også smittet af på de lange renter herhjemme, men gældsproblemerne i Sydeuropa har til gengæld presset renterne nedad, så renterne herhjemme er fortsat på et lavt niveau.
Nationalbanken har endnu en gang leveret en selvstændig rentenedsættelse. Torsdag annoncerede banken en 0,10 %-point nedsættelse af både indskudsbevis- og foliorenten til hhv. 0,70 % og 0,60 %. Udlånsrenten blev ikke ændret og er fortsat 1,05 %. Rentenedsættelserne sker som følge af den stærke krone og for at undgå yderligere indstrømning af fremmed valuta til den allerede bugnende valutareserve.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger