Kirke, kunst og kærlighed i nyt galleri

Kirke, kunst og kærlighed i nyt galleri

27. marts 2010 - kl. 15:25 - af

Galleri Færch-P åbner lørdag den 27. marts sin første udstilling i den tidligere baptistkirke på Liljevej 2 i Østervrå.

Det var en mangeårige drøm, der gik i opfyldelse, da Lone og Torben Færch-Pedersen, Brovst i 2008 købte Østervrå Baptistkirke for at åbne deres eget kunstgalleri.

Det var lidt af et tilfælde, at de fik kendskab til Østervrå Baptistkirke. I forbindelse med en kirkelig sammenkomst hørte de om menighedens planer med at købe en tidligere virksomhedsbygning i Sæsing, for at omdanne den til et kirkecenter.

Vi har altid gerne ville lave udstillinger i en kirke, forklarer Lone, så uden at forventet et positivt svar spørger jeg sådan lidt i spøg, om de så vil sælge kirken, hvilket de da også svarer nej til. Kort tid efter kom der en henvendelse fra menigheden med henblik på salg af kirken. Det var jo rigtig spændende, fortæller Lone, men så blev vi alligevel lidt forsigtige, og måtte lige i tænkeboks en stykke tid. Påskelørdag i 2008 tog vi op for at se kirken, og så var vi solgt, erkender de begge.

Vi er begge kristne og synes, at kirker skal bruges til det, de er beregnet til, erkender Lone og Torben. I det her tilfælde er der ikke tale om en menighed, der forsvinder, men tværtimod, at den er på vej videre, fordi kirken her er alt for lille. Når en kirke ikke længere skal være rammen for en menighed og kirkelige handlinger, så synes vi, at et kunstgalleri er et rigtig godt bud på, hvad en kirke så kan bruges til, forklarer Lone. På den måde bevarer kirken og kirkens rum stadig en respektfuld stemning.
Kirke, kunst og kærlighed

Er mottoet for det nye galleri. Vi er som sagt selv kristne, og det med kunsten har været en stor interesse for os i rigtig mange år, fortæller Lone og Torben Færch-Pedersen. Kærligheden er selvfølgelig den kærlighed, vi har til hinanden, men også Guds kærlighed og næstekærligheden, forklarer Lone Færch-Pedersen.

To generationer
De har begge to været udøvende kunstnere – Torben med oliekridtbilleder og Lone med tekstilbilleder, som de har udstillet. Flere gange har de selv været tilrettelæggere for udstillinger bl.a. på herregården Bratskov ved Brovst. Ideen med det nye galleri er netop det med at vise andres kunst og dele glæden ved kunst med andre, der har den største interesse. Den mangeårige interesse betyder også, at vores børn har været slæbt med rundt til kunstudstillinger alle mulige steder, indrømmer de. Parrets søn Mikkel deler forældrenes interesse for kunst, og også med i arbejdet omkring Galleri Færch-P.

Netværk
De mange års færden i kunstens verden har også givet et utrolig stort netværk, som de håber at kunne gøre brug af på galleriet, når det gælder om at få kunstnere til deres udstilling. Galleri Færch-P har en professionel tilgang til opgaverne, og som udgangspunkt skal udstillerne have et vist kunstnerisk højt niveau. Genren bliver især meget bred nutidskunst og altså også religiøs kunst.

Fem kunstnere
Denne den først fernisering har fået deltagelse af tre malere og to keramikere, som alle er professionelt udøvende kunstnere. Det er Inge Hørup, Frankrig med olie- og akrylbilleder, Henrik Nielsen, Brovst med oliemalerier og Tine Hind, Århus ligeledes med oliemalerier. De to keramikere er Henriette Duckert, Silkeborg og Vibeke B. Krog, Falden ved Silkeborg.

Planer og ideer
I første omgang er parret opsøgende og har forskellige ideer og planer til, hvordan huset skal bruges fremover. Allerede Skærtorsdag danner kirken rammen om en bogpræsentation, ved præst Thomas Reinholdt, Tversted og kunstneren Niels Helledie, Skagen, der sammen har skrevet bogen Til de fattige.

Fernisering
Lørdag den 27. marts er der fernisering i Galleri Færch-P på Liljevej 2 i Østervrå. Åbningen foretages af formand for Frederikshavn Kommunes kultur- og fritidsudvalget Mogens Brag, og der vil være musikalsk underholdning ved organist Kent Lykke Jensen, som spillere salmer i en lettere jazzet udgave.

Galleriet vil være åbent Palmesøndag og alle påskedage. Herefter er der åbent fredag og lørdag. Udstillingen vil kun ses frem til 15. maj, hvorefter nye kunstnere står klar til at udstille.

ÅB

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Kirke, kunst og kærlighed i nyt galleri' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger