Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

2. marts 2010 - kl. 6:30 - af

Som noget nyt bringer SaebyAvis nu hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Nye pejlemærker i den økonomiske politik.

Danmark
Fokus har i den forgangne uge været rettet mod Christiansborg. Tirsdag valgte statsminister Lars Løkke Rasmussen at offentliggøre den største regeringsrokade i mange år. Onsdag var det tid til at få fyldt indhold på den omdannede regering, da regeringen offentliggjorde sit regeringsgrundlag. Det nye regeringsgrundlag er naturligvis i en vis udstrækning en videreførelse af den økonomiske politik, der er blevet ført de seneste år. Skattestoppet får eksempelvis lov til at bestå – men der er også ændringer. Vigtigste ændring er, at det nye regeringsgrundlag ikke viderefører den såkaldte kontraktpolitik – dermed åbnes der også op for overraskelser undervejs i regeringsperioden, men regeringsprogrammet sætter naturligvis en række vigtige pejlemærker.
Regeringen understreger, at der skal styr på de offentlige finanser frem mod 2013 – og der skal være balance i 2015 – hvilket også er det centrale element i det såkaldte regeringsprogram, der blev offentliggjort senere samme dag. Regeringen understreger dog også, at der ikke vil blive strammet op på finanspolitikken allerede i år; men i årene 2011-2013 skal finanspolitikken strammes op. Hvor kraftigt finanspolitikken strammes allerede næste år kommer til at afhænge af konjunktursituationen – men regeringen lægger i udgangspunktet op til uændrede budgetter. Det betyder, at den offentlige sektors andel af BNP har udsigt til at falde. Det vil dog ikke ændre ved, at vi står med en meget stor offentlig sektor i forhold til økonomiens størrelse, både når vi sammenligner med situationen historisk og situationen i andre lande. Så selvom den offentlige sektor bliver mindre som andel af økonomien, så vil den fortsat være meget stor. Regeringen har sat som mål at den offentlige sektor som andel af BNP skal falde fra de nuværende 29,7 % i 3. kvartal sidste år til 26,5 % i 2015.

Renter
Grækenland har været den væsentligste årsag til faldet i renterne den seneste tid. Der er især fire faktorer, der har påkaldt sig opmærksomhed i ugens løb. Så længe fokus på Grækenland er så intensivt, og så længe spørgsmålene omkring Grækenland er så store, så ligger det et massivt nedadgående pres på de korte renter.
Dag-til-dag-renten ventes af de finansielle markeder først at komme over 1% i løbet foråret 2011, mens den første egentlige renteforhøjelse ventes først i august næste år. Det er efter vores mening et meget blødt forløb for pengepolitikken i Euroland, men det kræver formodentlig bedre sigtbarhed omkring Grækenland, før det kan komme på tale.
ECB-mødet i næste uge bliver interessant ikke mindst fordi, ECB vil skitsere sine planer for likviditet i 2. kvartal. Grundet den megen uro omkring Sydeuropa og en række skuffende økonomiske nøgletal, så er ECB’s lyst til at stramme op på nuværende tidspunkt stort set forsvundet. ECB og Grækenland bliver formodentlig afgørende for rentemarkederne den kommende uge.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger