Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

23. februar 2010 - kl. 8:51 - af

Som noget nyt bringer SaebyAvis nu hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Flere lyspunkter for forbruget

Danmark
Der er stadig flere tegn på, at forbrugsopsvinget er i gang i Danmark. Senest bød februar på en overraskende stigning i forbrugertilliden til trods for, at februar normalt viser et fald i takt med, at udsalget stopper. En af de vigtigste faktorer for udviklingen i privatforbruget er huspriserne, og på det område er der også overraskende stærke tegn på fremgang. Januartal for homes husprisindeks, som Danske Bank opgør på baggrund at tal fra ejendomsmæglerkæden home, viser, at de faktiske handelspriser på landsplan nu er steget med 5,3 % siden bunden. Forhåbentlig vil nationalregnskabstallene i den kommende uge bekræfte, at privatforbruget bliver ved med at trække opad. Det er der så også brug for, for eksporten ser til gengæld ud til at have det temmelig svært trods fremgangen i verdensøkonomien.
Vi tror dog fortsat ikke på noget voldsomt forbrugsboom. Godt nok har stigningen i den registrerede arbejdsløshed været behersket, og med 4,3 % er den fortsat lav. Men det står stadig mere klart, at den registrerede ledighed undervurderer den reelle udvikling i denne krise. Arbejdskraftsundersøgelsen viser nu en ledighed på 6,8 %, og det er nok en del mere retvisende. Samtidig viser undersøgelsen, at beskæftigelsen fortsat er kraftigt faldende, uden at den dog endnu er faldet lige så meget som BNP. Der er med andre ord lagt op til yderligere stigning i ledigheden i den kommende tid. Samtidig er de stigende huspriser efter alt at dømme udelukkende et resultat af den ekstremt lave korte rente, og også den lever på lånt tid.

Renter
ECB ventes nu at sætte renten op til november. De sydeuropæiske gældsproblemer, de lidt blødere tal samt lavere udlånsvækst og inflation har medført, at vi har udskudt rente-forhøjelserne. Vi tror dog fortsat, at ECB strammer hurtigere, end markedet venter. Dels fordi renten ligger i et historisk lavt niveau, og dels fordi ECB frygter nye ubalancer.
Vi venter stigende europæiske renter det kommende år i takt med, at de økonomiske udsigter bedres, og renteforhøjelserne rykker nærmere. Desuden ventes der også et stort udbud af statsobligationer i Euroland. Sluttelig vil højere amerikanske renter trække op i Europa.
Efter rentenedsættelserne i januar er det officielle rentespænd mellem Danmark og Euroområdet 5bp, hvilket er et rekordlavt niveau. Vi forventer som udgangspunkt ikke yderligere rentenedsættelser fra Nationalbanken, men det kommer i høj grad an på udviklingen i pengemarkedsspændende mellem Danmark og euroområdet.
Cibor-renterne er tæt på bunden. Hovedparten af indsnævringen i spændet mellem pengemarkedsrenterne ventes at komme fra højere Euribor-renter, når ECB begynder at rulle den midlertidige, alternative pengepolitik tilbage. I sidste ende vil 3-måneders Euribor igen stige til over refi-renten.
Når ECB begynder at sætte renten op til efteråret, vil Nationalbanken følge trop, og pengemarkedsrenterne vil stige både i Euroland og Danmark. Vi venter højere lange danske renter i de kommende kvartaler på linje med udviklingen i Euroland.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger