Indlandsisen smeltede også i 1960-erne

Indlandsisen smeltede også i 1960-erne

16. februar 2010 - kl. 6:00 - af

Lokalhistorisk Forening for Voerså og Omegn har haft Vitte Christensen, Sæby, som foredragsholder på Voerså Museum. Vitte Christensen var i perioden 1963 – 65 med sine to børn og daværende mand, nu afdøde flådeofficer Elis Christensen, to år på Flådestation Grønnedal i Sydgrønland.
Foredragsholderen fortalte med både ord og billeder om, hvordan det var at skulle forlade Nyboder i København, indkøbe tøj til to år til børn der voksede, forberede skolegang, lærebøger, fremleje lejlighed samt en hel masse andre gøremål der måtte forberedes.
Fra selve Grønland fortalte Vitte Christensen om, hvordan jul og andre højtider blev fejret. Juletræer til alle familierne på stationen blev leveret fra Danmark sidst i oktober. Til Sct. Hans blev en gammel udtjent radiobygning nedbrændt og året efter en gammel hospitalsbygning.
Sport blev der også tid til i form af fodbold, ikke på græsbaner, men på grus med både sand og sten, der kunne give gevaldige skrammer.
Som regel var det mest de udstationerede mødre, der tog sig af børnene med vandre- og fisketure. Man skulle altid huske at melde, hvis man gik tur i området, på grund af hvis der skete et eller andet, så vidste man altid i hvilken retning der skulle søges.
På Grønland kan naturen være barsk, og en af grundene til man skulle melde sig var vejret, der pludselig kunne skifte i løbet af ganske kort tid. En anden gang kom der en isbjørn for tæt på området, og den blev omgående skudt. En lokal fanger fra den nærliggende boplads Arsuk pelsede bjørnen, og skindet blev sendt til garvning i Danmark.
Under udstationeringen kom der kongeligt besøg fra Danmark. En helt ung og genert Prinsesse Benedikte var på besøg, en anden gang var det Arveprins Knud og sønnen Prins Christian.
Vitte Christensen fortalte også om Grønlands flotte natur, dyreliv og fauna.
Til slut viste hun et billede af en bræ, der kom ud fra indlandsisen. Det var helt tydeligt på dette næsten 50 år gamle billede, denne bræ havde haft sine grænser meget længere oppe. Hvert år finder der en vis nedsmeltning af indlandsisen sted.

Foto og tekst: Frilev Emil Pedersen

En kommentar til “Indlandsisen smeltede også i 1960-erne” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

En kommentar til “Indlandsisen smeltede også i 1960-erne”

  • Ja det var en spændende tid.
    Men forholdene var nok lidt mere primitive for det menige personale 10 år tidligere.
    Alt var gammelt materiale fra amerikanerne.
    Men en kæmpe oplevelse var det.
    Og når man så har oplevet kontreadmiral Fritz Hammer Kjølsen bliver det ikke mindre kedeligt.

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Indlandsisen smeltede også i 1960-erne' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger