Den kirkelige struktur omkring Sæby

Den kirkelige struktur omkring Sæby

5. februar 2010 - kl. 6:00 - af

En bekymret formand for Understed Menighedsråd skriver.


Understed og Karup sogn, har de seneste år mistet mange af deres kirkegængere, og nu er de på vej til, om få år at miste deres menighedsråd, og hermed sognets selvstændighed. Understed Skole er lukket for få år siden, og skolebørnene er flyttet til Volstrup Skole, de skolebørn der hørte til Understed Karup sogn, gik til konfirmandundervisning i Understed Præstegård, og siden i Understed Menighedshus, blev undervist af præsten som boede i Understed Præstegård, det har været sådant i rigtig mange år, i 2008 væltede kortspillet, storkommunen valgte at lukke Volstrup Skole, Understed Præstegård blev ramt af skimmelsvamp, præstefamilien flyttede ud af præstegården i januar 2008, og blev genhuset i et hus i Sæby, selvfølgelig på kirkens bekostning, for der hørte bopælspligt til embedet.
Da Volstrup Skole i sommeren 2009 lukkede, blev skolebørnene delt ud på 3 skoler i Sæby, de 3 skoler ligger i Volstrup Sogn, nu er der konfirmands undervisning for de børn som hører til Understed og Karup sogn, på 3 forskellige skoler. Vil de kommende konfirmander konfirmeres i Understed eller Karup Kirke fremover?
Da Volstrup Skole skulle lukkes og samtidig Understed Præstegård skæbne blev afgjort, skete der pludselig noget i Provstiet, nu var tiden inde, mente man i Provstiet, til en ændring ved den omtalte struktur omkring Sæby, det er blandt andet noget om bemanding af præster, hvor mange sognebørn pr. præst, Provstiet vil have ændret på fordelingen, af sognebørn pr. præst, ved de omtalte kirker omkring Sæby.
Strukturen ved kirkerne omkring Sæby, har der været talt meget om i Frederikshavn Provsti, der er lavet en foreløbig plan over, hvordan sammensætningen og sammenlægningen kommer til at se ud, menighedsrådene er orienteret ved nogle strukturmøder, som provstiet har indbudt til, uden nogen form for medieomtale.
Som tiden er gået ser det ud til at præsterne skal arbejde i byen og ikke så meget ude i de små sogne, og det er så der, det økonomiske spiller ind, konfirmand kørsel kan spares, og på mange andre områder mener provstiet der kan spares penge, ved at sammenlægge de fem menighedsråd.
I sammenlægningen ligger det så også en plan om at kirkegårdene skal hører ind under Sæby Kirkegårdsdrift og passes af en sammensat arbejdspatrulje, som så skal kører rundt og passe de seks kirker og kirkegårde, i det store pastorat, det vil så betyde at de pårørende som kommer på kirkegården, for at se til ens pårørende grav, ikke kan komme i kontakt med graveren, for graveren der normalt er på Understed Kirkegård, er med arbejdspatruljen ude på en af pastoratets øvrige kirkegårde, så hvis man vil i kontakt med graveren kan man ringe til vedkommende graver, hvis man ikke er heldig, at være der den dag arbejdspatruljen, er på Understed kirkegård.
Først var det kommunesammenlægningen nu er det de små sognegrænser der skal ændres på, det ser ikke godt ud for de små landsbykirker i vores sogne.
Hvad mon borgerne i de små sogne syntes om den kommende, struktur omkring Sæby, hvad sogn og kirke hører du til?
Formand for Understed Menighedsråd
Frits Sønderskov Christensen
Tlf. 98 46 50 29 mobil 41 39 56 03
frits.s.christensen@mail.dk

En kommentar til “Den kirkelige struktur omkring Sæby” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

En kommentar til “Den kirkelige struktur omkring Sæby”

 • Jørgen Jensen

  Til formanden for Understed Menighedsråd.

  Kære Frits Sønderskov Christensen
  Vi skriver altså 2010. Tiden med den hyggelige ”stråtækte”, og hestestald ved landsbykirkerne er for længst historie.
  Naturligvis må sognene også følge udviklingen. Vi lever i en tid hvor afstande kun har mindre betydning, en tid hvor samfundene naturligt bliver større ren geografisk.
  Vores kirker og kirkegårde ligger hvor de gør, og det bliver de forhåbentlig ved med. Men det betyder da ikke at sogneopdelingen ikke kan ændres.
  Jeg kar kigget lidt på de senest tilgængelige sogneoplysninger fra provstiet (jan. 2009). Her fremgår det at der var 913 medlemmer af folkekirken i Understed og Karup sogn tilsammen. I Sæby sogn var der 5.949 folkekirkemedlemmer. Med lidt lommematematik vil det betyde, at hvis der skulle være en præst i Understed/Karup, ja så skulle der altså være 6 fuldtids og en halvtids i Sæby. Det kan der vel ikke være nogen rimelighed i?
  Kirkerne har kulturhistorisk værdi, og jeg er absolut tilhænger af at de bevares for eftertiden, men den forældede sogneopdeling skal naturligvis ændres, så den er i harmoni med nutiden.

  Med venlig hilsen
  Jørgen Jensen
  Medlem af folkekirken.

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Den kirkelige struktur omkring Sæby' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger